Djeca u vrtićkoj dobi se danas ne kreću dovoljno i previše vremena provode za mobitelima,tv-ima i kompjuterima,to već i papagaji ponavljaju.

Tehnologija koliko nam je pomogla da kvalitetnije i jednostavnije živimo, toliko nam je i odmogla u razvoju našin najmlađih pa i nas samih. Pritisnuti brojnim obavezvama a i trendovima roditelji krajem ljeta pomahnitalo traže aktivnosti na koje će upisati djecu.

Nogomet.ritmika,ples,tenis,judo,karatesp gimnastika,plivanje,košarka,cheerleading,jazz dance…

Skoro svaki roditelj ima teoriju zašto je baš taj sport najbolji za njihovo dijete i kako će se trenirajući isti za godinu dana pretvoriti u supermana..
Nažalost rijetkost je da se u ovom slučaju roditelji konzultiraju sa strukom a to su u ovom slučaju Kineziolozi.

Svaki kineziolog koji ima iskustva sa radom sa djecom predškolske dobi savjetovat će vam da vaše dijete upišete u univezalnu sportsku školu od 3-e pa skroz tamo do 7-e godine.

Zašto?

1.Vaše dijete u vrtiću je još premalo da bi učilo tehnike pojedinog sporta i da vi sa 5 god uočili novog Cristiana Ronalda.Ako on možda i je perspktivan sportaš defiinitvno mu treba cjelokupni psihosomatski razvoj.

2.Univerzalna sportska škola sa svojim velikim opsegom sadržaja u godišnjem programu je na najadekvatnija za razvoj
primarnih motoričkih sposobnosti a najviše prije svega koordinacije kao glavne motoričke sposobnosti.

3.Vaše dijete će dobiti sve potrebne informacije od desetak najazastupljenijih sportova kako bi se u školskoj dobi moglo lakše odlučiti za sport koji želi ovisno o predizpocijama i afinitetima.

4.Kroz raznolike i svestrane motoričke sadržaje dijete najbolje razvije moždane sinapse.Znanstveno je dokazano da do 7-e godine života dijete razvije preko 95% moždanih sinapsi i da kretanje stimulira kognitivni razvoj.

5.Primjenom adekavtnih elementarnih igara i raznim sportovima u godišnjem programu dijete je puno više motivirano za vježbu u kojoj nema monotonije ni dosade.

Danko Buković,prof

Sportsko društvo Lavići